Verkkopolku

Kirkkohistoria, Opintoverkko - Uskonnon verkotEtusivu

Kirkkohistoria aikakausittain

   

Kristinuskon ensimmäiset 400 vuotta

   

Rooman kirkosta Euroopan kirkoksi

   

Katolinen kirkko Euroopan valtiaana

   

Uskonpuhdistusten vuosisata 1500-luku

   

Uskonsodista uudelle ajalle

   

Kristinusko nykyajalla

      

Afrikan kirkot nykyään

      

Aasian kirkot nykyään

      

Kirkot Yhdysvalloissa

      

Saksan Kansallissosialismi ja kirkko

      

Ortodoksinen kirkko 1900-luvun Venäjällä

      

Ranskan katolinen kirkko 1900-luvulla

      

Vatikaanin toinen konsiili

      

Vatikaani II:n jälkeen: Amerikka

      

Vatikaani II: jälkeen : Eurooppa

Kirkkohistoria teemoittain

Linkkejä kirkkohistoriaan

Tietoja sivustosta

Ortodoksinen kirkko 1900-luvun Venäjällä


Ortodoksinen kirkko 1900-luvun Venäjällä

1900-luvun alussa ortodoksinen kirkko seisoi tsaarin vallan takana ja nautti erityisasemansa etuja. Venäläiset ovat aina olleet uskonnollisia ja osana heidän kansallistuntoonsa on kuulunut käsite "Pyhä Venäjänmaa". Ateistinen vallankumous särki tuon mielikuvan ja kirkon tai papiston puutteet, jotka ennen oli selitetty parhain päin, tulivat nyt karkean uskonnonvastaisen propagandan tärkeimmäksi sisällöksi. Propagandan teki mahdolliseksi Neuvostoliiton perustuslaki, joka salli yhtälailla uskonnon yksityisen harjoittamisen kuin julkisen ateistisen ja uskonnonvastaisen propagandan. Edellistä vapautta ei aina käytännössä toteutettu, jälkimmäisestä huolehti valtion virkakoneisto uskonnon ja ateismin ministeriön johdolla. Ortodoksinen kirkko oli ensin oppositiossa, mutta tunnusti vuonna 1927 kommunistisen valtion ylivallan.

Kirkkoa laitoksena samoin kuin yksittäisiä kristittyjä vainottiin. Ainoa uskonto joka yleensä säilyi Neuvostoliitossa ahdistuksilta, oli islam. Uskontojen opetuksen kieltäminen sai aikaan uskonnollisen tiedon tyhjiön ja kun uskontopolitiikka alkoi muuttua 1980-luvun alussa, oli kansa altis mille uskonnolliselle tiedolle tahansa. Venäjän kirkon 1000-vuotisjuhlain kausi saman vuosikymmenen lopussa pyrki vahvistamaan ortodoksian asemaa. Kun uskonto vapautui kommunismivallan murtuessa, vyöryi maahan mitä moninaisimpia uskonnollisia aatteita, vaikutusvallan tavoittelijoita ja uskontojen markkinoijia. Jotkut hakevat turvaa taikuudesta, sitäkin useammat länsimaisesta rahan palvonnasta.

Helmikuussa 2001 tuotiin duumaan lakiehdotus, joka tulee takaamaan ortodoksisen kirkon erikoisaseman Venäjän kansallisena uskontona ja samalla rajoittaa joidenkin nyt sallittujen uskontojen, esim. Kommunistiaikana kielletyn Jehovan todistajien ryhmän toimintaa.

Copyright Opintoverkko / Maija Arvola, TT, FM
Palaute Opintoverkon sivuista harri.peltomaa@opinto.net


© Kirkkohistoria, 2002 - 2019.
Verkkopolku.net tai Opintoverkko eivät ole vastuussa näiden sivujen sisällöstä.
Verkkopolku.netin www-tuotanto Tuomo-Media, 2002.