Verkkopolku

Heinolan kaupunkiEtusivu

Heinolan historiaa

1700-luvun rakennuksia

1800-luvun rakennuksia

   

Kaupunginmuseo

   

Taidemuseo (Anneksi)

   

WPK-talo

   

Musiikkiopisto

   

Heinolan kaupunginkirkko

   

Heilin talo

   

Forskulla

   

Festenin talo

   

Tyyrpuuri

1900-luvun rakennuksia

Heinolan sillat

Luonnonkohteet

Tämän päivän Heinola

Kaupunkipuisto

Muuta Heinolasta

seminarin ala-aste

WPK-talo


Maaherrankadun eteläpäässä sijaitsee uusrenesanssityylinen WPK-talo. Talon rakennutti Heinolan Vapaaehtoinen Palosammutuskunta, ja se valmistui vuonna 1891. Talon avajaiset olivat suuri juhla, ja WPK-talo sai heti suuren suosion. Talon Kauppakadun puoleisessa päädyssä oli ravintola ja biljardisali, ja suuressa salissa pidettiin tapahtumia ja tanssiaisia. WPK:n salia kehuttiin koko Mikkelin läänin komeimmaksi.

1900-luvun alkuvuosikymmeninä VPK:n toiminta väheni, ja talo jouduttiin talousvaikeuksien vuoksi luovuttamaan pois yhdistykseltä. Kaupungin omistuksen aikana talossa pidettiin mm kansakoulua, ja monien vaiheiden jälkeen talosta tuli Heinolan nuorisotalo. Tällöin rakennuksen nykyisin nähtävä suuri sali oli jaettu moneksi pieneksi tilaksi ja katto oli matala. Talo oli 1990-luvun alkuun mennessä ajautunut huonoon kuntoon, eikä entisiä rakenteita ja kalusteita ollut juurikaan jäljellä.

1990-luvulla talo päätettiin entisöidä ja kunnostaa uudelleen juhlataloksi. Talo palautettiin alkuperäiseen asuun siinä määrin kuin tietoa oli saatavilla. Nykyisin juhlava sali ja muut tilat ovat ahkerassa kulttuurikäytössä.


© Heinola, 2002 - 2020.
Verkkopolku.net tai Opintoverkko eivät ole vastuussa näiden sivujen sisällöstä.
Verkkopolku.netin www-tuotanto Tuomo-Media, 2002.